Het tekort aan personeel is een groeiend probleem voor bedrijven wereldwijd. Organisaties in diverse sectoren worden geconfronteerd met uitdagingen bij het vinden van gekwalificeerd personeel en het handhaven van de operationele efficiëntie. Gelukkig biedt automatisering een oplossing voor deze prangende kwestie. In dit blog gaan we dieper in op hoe automatisering kan helpen bij het aanpakken van het tekort aan personeel en welke voordelen dit met zich meebrengt.

De gevolgen van personeelstekort

Het tekort aan personeel heeft ernstige gevolgen voor bedrijven. Zo kunnen bedrijven hun groeipotentieel niet volledig benutten omdat ze niet genoeg personeel hebben om nieuwe projecten aan te nemen of bestaande activiteiten uit te breiden. Huidige werknemers lopen het risico overbelast te raken, wat kan leiden tot burn-out en verminderde productiviteit. Daarnaast moeten werkgevers in een krappe arbeidsmarkt vaak hogere lonen en voordelen bieden om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, wat de operationele kosten verhoogt. Heb je wel eens nagedacht om routinematige taken te automatiseren en daarmee de gevolgen van het personeelstekort minimaal te houden?

De rol van automatisering

Automatisering biedt een oplossing voor het tekort aan personeel op verschillende manieren:
 • Repetitieve taken automatiseren
  Automatisering kan repetitieve, tijdrovende taken overnemen zoals gegevensinvoer, rapportgeneratie en routinematige administratieve werkzaamheden. Hierdoor krijgen werknemers meer tijd om zich te richten op taken die menselijke vaardigheden en beoordelingsvermogen vereisen.
 • 24/7 beschikbaarheid
  Machines en software kunnen continu werken zonder vermoeid te raken, pauze te nemen of ziek te zijn, waardoor de operationele efficiëntie wordt verhoogd.
 • Verhoogde productiviteit
  Door automatisering kunnen bedrijven meer werk verzetten met minder personeel, waardoor ze effectiever kunnen concurreren.
 • Nauwkeurigheid en consistentie
  Automatisering elimineert menselijke fouten en zorgt voor consistente, betrouwbare resultaten.

Praktische toepassingen van automatisering

Automatisering kan in verschillende sectoren worden toegepast om het tekort aan personeel aan te pakken. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn:
 • Productie en fabricage
  Geautomatiseerde systemen kunnen repetitieve taken in de productie uitvoeren en helpen bij assemblage en verpakking.
 • E-Commerce
  Het automatisch overzetten van nieuwe klantgegevens van eCommerce-systemen zoals Shopify, Magento, WooCommerce, Amazon en bol.com naar CRM- of marketingsystemen.
 • Groothandel en logistiek
  Zet eenvoudig een klantportaal of leveranciersportaal op en maak belangrijke informatie 24/7 inzichtelijk. Automatiseer rapportages zoals voorraadrapporten, picklijsten en pakbonnen of integreer koeriersdiensten zoals PostNL, DHL, DPD, FedEx, TNT en UPS.
 • Gezondheidszorg
  In de gezondheidszorg kunnen geautomatiseerde systemen helpen bij taken zoals afsprakenplanning en medische facturering.

Op welke afdelingen en bij welke werkzaamheden kan automatisering een uitkomst bieden?

 • Klantenservice
  Chatbots en geautomatiseerde e-mails kunnen routinematige klantenvragen afhandelen, waardoor medewerkers zich kunnen richten op complexere klantverzoeken.
 • HR-administratie
  Automatisering kan HR-administratietaken vereenvoudigen, zoals loonadministratie, verlofaanvragen en prestatiemanagement. Dit vermindert de werklast van HR-teams en verbetert de nauwkeurigheid van administratieve processen.
 • Financiële afdeling
  Automatisering kan het debiteurenbeheer vereenvoudigen en monitoren, inclusief het versturen van betalingsherinneringen via e-mail. Ook is het mogelijk om regelmatig kredietchecks uit te voeren van klanten of het BTW nummer automatisch te controleren en dit te integreren met je boekhoud- of ERP-systeem.
 • Marketing en verkoop
  E-mailmarketing is een van de gebieden waar automatisering het meest wordt toegepast. Met geautomatiseerde e-mailcampagnes kun je e-mails sturen op basis van triggers, zoals inschrijvingen, aankopen of verlaten winkelwagentjes. Dit helpt bij het segmenteren van doelgroepen en het versturen van relevante berichten op het juiste moment.

Kan automatisering mensen vervangen?

Het is belangrijk op te merken dat automatisering niet bedoeld is om menselijk personeel volledig te vervangen, maar om hen te ondersteunen en taken te verlichten die vatbaar zijn voor fouten of repetitief zijn. Dit geeft werknemers de kans om zich te richten op taken die creativiteit, empathie en complexe besluitvorming vereisen. Menselijke vaardigheden zoals creativiteit, empathie en besluitvorming blijven van onschatbare waarde. Automatisering kan helpen bij het verminderen van handmatige taken, waardoor medewerkers meer tijd hebben voor complexere en strategische taken. Dit kan resulteren in een hogere productiviteit en betere resultaten. Daarnaast kunnen geautomatiseerde processen ook de kwaliteit verbeteren door menselijke fouten te minimaliseren. Dit is vooral belangrijk bij repetitieve taken waarbij nauwkeurigheid essentieel is. Hoewel automatisering veel voordelen biedt, is het belangrijk om een gebalanceerde aanpak te hanteren. Het is essentieel om menselijke vaardigheden en expertise te behouden en te benutten in combinatie met de voordelen van automatisering.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Het oplossen van personeelstekorten kan een uitdaging zijn, maar automatisering kan een mogelijke oplossing bieden. Door het inzetten van geautomatiseerde systemen en tools kunnen bedrijven efficiënter werken en taken sneller voltooien. Een goed doordachte implementatie van automatisering kan het personeelstekort aanpakken en tegelijkertijd de kwaliteit van het werk verbeteren en de bedrijfsresultaten optimaliseren. In de strijd tegen het tekort aan personeel kan automatisering fungeren als een krachtig hulpmiddel voor bedrijven om operationele efficiëntie te handhaven en te groeien. Het is een kans voor organisaties om de voordelen van technologische vooruitgang te omarmen en tegelijkertijd de waarde van hun menselijk kapitaal te versterken. Op deze manier kunnen bedrijven het personeelstekort effectief aanpakken zonder de waarde van menselijk talent uit het oog te verliezen.

Wij gaan graag samen in gesprek om jullie uitdagingen te bespreken.

One tool, Countless Solutions

Orbis Software biedt met het innovatieve RPA Platform de oplossing voor al je vraagstukken omtrent integratie en procesautomatisering. Zonder maatwerk of codeerkennis integreer je vrijwel ieder gewenst systeem, softwarepakket of applicatie met elkaar middels drag’n’drop. Denk aan ERP-systemen, CRM-systemen, webshops, marketplaces, koeriersdiensten, marketingtools en nog veel meer. De standaard beschikbare Documenten- en Rapportagesoplossing is er voor je interne rapportages en met de Alerts & Notificaties functionaliteit zorg je ervoor dat je altijd, overal en real-time op de hoogte blijft van kritische bedrijfsprocessen. Met de web-based Workflows kun je al je bedrijfsprocessen, hoe complex ze ook zijn, volledig zelf inrichten, uitvoeren en beheren en de web-based Portalen zorgen voor een soepele uitwisseling van informatie zowel intern als extern. Ontdek hoe Orbis Software ook jouw organisatie kan helpen door prestaties te verbeteren, efficiëntie te verhogen en kosten te besparen.

Je hebt zojuist een artikel gelezen in de categorie Blogs | Boekhouding & Financiën | Groothandel & Distributie | HR- Personeelszaken | Huisvesting | Informatie Technologie | Klantenservice & Helpdesk | Marketing | Non-profit | Operations | Productie | Professionele Diensten | Reizen & Vrije tijd | Retail- Detailhandel | Verkoop. Maandelijks publiceren we diverse blogs & ebooks. Wil je niets missen van alle nieuws dat we je willen vertellen? Volg ons dan op LinkedIn! Op onze website vindt je meer blogs & ebooks over Integratie & Synchronisatie, Documenten & Rapportages en Alerts & Notificaties.

Heb je een vraag?

Ons support- en salesteam staat voor je klaar.

Personeelstekort? Los het op met automatisering! 1