Orbis blog

Geautomatiseerde bankafstemming: hoe je financieel risico vermindert

7 augustus, 2022
Geautomatiseerde softwareoplossingen voor bankmutaties kunnen organisaties helpen financiële risico's te beperken door handmatige verwerking van bankmutaties uit de werklast van werknemers te verwijderen. Bedrijven moeten regelmatig bankmutatieprocedures uitvoeren. Onnauwkeurige transacties moeten worden geïdentificeerd om uitzonderingen te kunnen onderzoeken en ervoor te zorgen dat financiële rapportages correct zijn. Het tijdrovende handmatig afletteren van bankmutaties met een grootboek en het correleren van deze informatie met een bankafschrift stelt een bedrijf bloot aan menselijke fouten en financiële risico's. Waarom zou je je dag verspillen aan het handmatig afletteren van bankmutaties als dit geautomatiseerd kan worden?

Bankafstemming is een noodzakelijk kwaad

Het valt niet te ontkennen dat het handmatig afletteren van bankmutaties een kostbaar en langzaam proces is. Het is een noodzakelijk kwaad en moet gedaan worden. Helaas is dit vaak nog een handmatig proces en maken mensen fouten. Zodra alle transacties handmatig zijn geïdentificeerd en uitzonderingen zijn gemarkeerd, moeten afwijkingen, foutieve berekeningen en, in sommige gevallen, fraude worden onderzocht. Hoe lang duurt het voordat medewerkers verschillen opmerken tussen gegevens in het boekhoud- of ERP-systeem?

Door minder tijd te besteden aan het handmatig afletteren van bankmutaties dankzij automatisering, worden de bedrijfskosten verlaagd en wordt een einde gemaakt aan menselijke fouten, zodat je je kunt concentreren op het snel en efficiënt onderzoeken van uitzonderingen.

Geautomatiseerde softwareoplossingen voor bankafstemming

Het runnen van een bedrijf brengt vele uitdagingen met zich mee en het afletteren van bankmutaties is er waarschijnlijk slechts één van. Een geautomatiseerde softwareoplossing voor het afletteren van bankmutaties helpt bedrijven door een eind te maken aan de handmatige bewaking en vergelijking van gegevens tussen systemen en applicaties. Door automatisch e-mail- en sms-meldingen te genereren bij eventuele discrepanties kan het een extra beveiligingslaag bieden. Handmatige handelingen gaan uit het transactieproces, waardoor het potentiële risico op frauduleuze activiteiten wordt verkleind.

De voordelen van geautomatiseerde bankafstemmingssoftware

  • Een eind maken aan menselijke fouten
  • 100% consistent beheer van uitzonderingen
  • Minder financieel risico
  • Repetitieve administratie hoeft niet meer door geschoolde werknemers te worden gedaan
  • Verbeterde en consistente afhandelprestaties, ongeacht het bedrijfsvolume
  • Gestroomlijnde procedures voor bankafstemming

Meer automatiseren dan alleen bankafstemming

Het automatiseren van het afletteren van bankmutaties kan vaak het begin zijn van een uitgebreid bedrijfsproces. Wanneer bijvoorbeeld een verkoop van een e-Commerce webwinkel is afgehandeld en verzonden, kan het bedrijfsbeleid zijn om, "X" dagen na de verkoop, een upsell/cross-sell e-mailmarketingcampagne uit te voeren.

Je investering in deze automatiseringsoplossing kan dan extra lonend zijn want met hetzelfde systeem kunnen bijvoorbeeld geautomatiseerde e-mailcampagnes worden getriggerd die een vouchercode of productbeoordelingsverzoek aanbieden. Dit kan vervolgens worden bijgewerkt in je CRM-systeem - allemaal zonder tussenkomst van een medewerker.

One tool, Countless Solutions

Orbis Software biedt met het innovatieve RPA Platform de oplossing voor al je vraagstukken omtrent integratie en procesautomatisering. Zonder maatwerk of codeerkennis integreer je vrijwel ieder gewenst systeem, softwarepakket of applicatie met elkaar middels drag’n’drop. Denk aan ERP-systemen, CRM-systemen, webshops, marketplaces, koeriersdiensten, marketingtools en nog veel meer. De standaard beschikbare Documenten- en Rapportagesoplossing is er voor je interne rapportages en met de Alerts & Notificaties functionaliteit zorg je ervoor dat je altijd, overal en real-time op de hoogte blijft van kritische bedrijfsprocessen. Met de web-based Workflows kun je al je bedrijfsprocessen, hoe complex ze ook zijn, volledig zelf inrichten, uitvoeren en beheren en de web-based Portalen zorgen voor een soepele uitwisseling van informatie zowel intern als extern. Ontdek hoe Orbis Software ook jouw organisatie kan helpen door prestaties te verbeteren, efficiëntie te verhogen en kosten te besparen.

Je hebt zojuist een artikel gelezen in de categorie Blogs | Boekhouding & Financiën | eCommerce | ERP | Integratie & Synchronisatie | Overige. Maandelijks publiceren we diverse blogs & ebooks. Wil je niets missen van alle nieuws dat we je willen vertellen? Volg ons dan op LinkedIn! Op onze website vindt je meer blogs & ebooks over Integratie & Synchronisatie, Documenten & Rapportages en Alerts & Notificaties.

Heb je een vraag?

Ons support- en salesteam staat voor je klaar.

Geautomatiseerde bankafstemming: hoe je financieel risico vermindert 1